Zoeken

Elke week leggen we een bekende of minder bekende Nederlander 5 vragen voor over mentale gezondheid. Deze week: zangeres en theatermaakster Patricia Goduto (37). Op haar 21ste werd ze psychisch ernstig ziek, en dat terwijl ze aan het begin stond van een mooie muzikale carrière. 8 jaar lang zat Patricia gedwongen in een gesloten psychiatrische inrichting. Toen ze er op haar 29ste uitkwam, nam een medicijnverslaving de overhand. Een angstpsychose volgde. Patricia vertolkt haar weg naar herstel in een indrukwekkende, volledig autobiografische muziektheatershow: Code Rood.  

Mentaal gezond zijn. Wat betekent dat voor jou?
“Mentaal gezond zijn kenmerkt zich bij mij vooral door rust en kalmte in mijn hoofd, en daarbij het gevoel hebben dat ik mezelf kan en mag zijn. Als ik mentaal gezond ben, kan ik op basis van creativiteit en inspiratie mooie dingen creëren, direct vanuit mijn ziel. Ik maak gezonde beslissingen, bewaak én verleg mijn grenzen en durf uitdagingen aan te gaan. Een nieuw theaterproject bijvoorbeeld of het schrijven van nieuwe muziek.”

Wanneer was je je voor het eerst bewust van jouw geestelijke gezondheid en hoe belangrijk was dit?
“Dat was niet zozeer één moment; het is een proces waar je doorheen gaat. Ik ben me altijd bewust geweest van mijn geestelijke ongezondheid en de geestesziektes die ik had. Op een gegeven moment ging ik een moeizaam en langzaam proces aan met mijzelf en een therapeut. Dit begon in 2012 en het loopt nog steeds. Ik weet nu dat ik naast een ongezonde kant óók een gezonde geest bezit. Ik ben goed zoals ik ben. Dat was voor mij erg belangrijk om te ervaren.”

Steeds meer jongeren worstelen met mentale problemen. Hoe was dat bij jou op die leeftijd?
“Als jongere voelde ik me compleet anders dan leeftijdsgenoten. Ik merkte dat ik problemen had met mijn hoofd, zoals ik dat toen noemde, en dat vriendinnen dit niet hadden. Ik was een populair meisje, een geboren leider en had een grote mond, maar toch voelde ik me alleen. Die eenzaamheid durfde ik niet te delen. Dat deed je op die leeftijd gewoon niet.”

Wat doe je om mentaal gezond te blijven? En lukt dat altijd?
“Wat ik voornamelijk doe om mentaal gezond te blijven, is tijd voor mezelf nemen. Ik trek me terug in de natuur of ga lekker op een bankje zitten en geniet van de vogels en kleuren en geuren in het bos. Ook theater maken helpt mij om mentaal gezond te blijven. In een theaterstuk kan ik mijn creativiteit en emoties kwijt, maar ook wie ik ben en wat ik mee wil geven aan anderen. Of ik me elke dag mentaal gezond voel? Nee.. Ik heb weleens een mindere dag. Maar dat is menselijk, weet ik inmiddels. Voor mij is het een signaal dat ik te weinig tijd voor mezelf heb genomen. Dan ben ik bijvoorbeeld niet naar het bos geweest of ik heb niet gezongen.” 

Als je mensen om wie je geeft een wijze les mocht geven over hoe je mentaal overeind blijft, welke zou dat dan zijn?
“Doe wat je leuk vindt. Als je iets doet waar je plezier aan beleeft, voel je je automatisch goed. Het maakt je mentaal sterker en gezonder. Neem daarnaast genoeg tijd voor jezelf en spreek uit wat je op je hart hebt. Omring je met mensen die je vertrouwt en zorg voor positieve voeding. Daarmee bedoel ik de mensen met wie je omgaat, hetgeen je luistert op radio of televisie, de boeken die je leest of wat je in de krant tot je neemt. Misschien wel het meest belangrijke om mentaal overeind te blijven: volg altijd je hart.”




© Eus Driessen

Onlangs nam NH Radio een podcast op met Patricia Goduto. Beluister deze podcast.

Patricia’s theatervoorstelling Code Rood is op 5 februari 2022 te zien in Theater de Kunstgreep in Oostzaan. Kaarten zijn te bestellen via patriciagoduto.nl.

Lees ook de eerdere interviews:

Rinke van den Brink over mentale gezondheid 

Cisca Dresselhuys over mentale gezondheid 

Burgemeester Bruls over mentale gezondheid
 
Milouska Meulens over mentale gezondheid
 
Edwin Rutten over mentale gezondheid
 
Jandino Asporaat over mentale gezondheid