Bij meer dan de helft van het aantal ziekmeldingen, spelen psychische oorzaken mee. De grootste oorzaak is de mentaal uitputtende samenleving, die wij zelf hebben gecreëerd. Tegelijk ligt hier ook de oplossing; het vraagt om een verandering in de manier waarop we samenleven, in wat we doen, denken, delen, voelen en willen. Maar hoe bereik je dat? Hoe kun je mentale vooruitgang bewerkstelligen?
Recente inzichten benadrukken:
- de urgentie van inzet op preventie
- het herstellen en versterken van mentale weerbaarheid
De Nederlandse ggz pleit voor een langetermijnvisie voor een mentaal sterker en gezonder Nederland
Inzet op preventie is van belang om mensen mentaal en fysiek gezond te houden en verergering van klachten te voorkomen. In deze video over Tactus Verslavingszorg zie je één van de vele goede voorbeelden op het gebied van preventie van onze leden en partners.
De Nederlandse ggz wil ggz-expertise breed en laagdrempelig beschikbaar maken en delen. Voor preventie en vroege signalering is dat essentieel. Veel psychische klachten ontstaan in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Daarom is voor jongeren laagdrempelige toegang tot hulp belangrijk. Het Deltion JongerenTeam is een mooi voorbeeld van laagdrempelige beschikbaarheid op een mbo. Laagdrempelige zorg en ondersteuning in de school draagt eraan bij dat intensievere zorg niet nodig is en studenten hun diploma kunnen behalen.
-
De huidige tijd zet het belang van mentale gezondheid volledig in het licht. Voor het waardenetwerk Mentale Gezondheid van de Nederlandse ggz is dit hét moment om het onderwerp bovenaan de Haagse lijstjes te zetten, de kennis hierover zo breed mogelijk te verspreiden en de beweging ‘naar de voorkant’ die de ggz-instellingen aan het maken zijn in beeld te brengen en te stimuleren. Voorzitter Timo de Grefte en netwerkcoördinator Mieneke Kwist vertellen hoe ze dat doen.
-
-
Geestelijke gezondheidszorg van de toekomst: op maat én op tijd. Hoe ggz-zorgverleners samenwerken aan een mentaal veerkrachtige samenleving.
We hebben vijf ggz-thema’s verzameld in een e-magazine. Daarin staan de thema's beschreven met relevante verhalen uit de praktijk.
-
Interview: Mentale veerkracht moeten we leren
Wil je ergens beter in worden, dan zul je moeten oefenen. We leren het onze kinderen op elk gebied, behalve op dat van mentale veerkracht. Dat is opmerkelijk in een land van vooruitgang, welvaart én toenemende psychische problematiek. Veel aandacht en geld gaat uit naar fysieke gezondheid, maar Jacobine Geel, Joep Verbugt en Timo de Grefte pleiten juist voor een breed offensief om mentale veerkracht mogelijk te maken.