Zoeken

Het Capaciteitsorgaan adviseert in het capaciteitsplan 2020-2024 om meer opleidingsplekken open te stellen voor beroepen in de geestelijke gezondheidszorg.

Elsbeth de Ruijter (voorzitter van de raad van bestuur GGZinGeest) en namens GGZ Nederland betrokken bij het advies: “We zijn blij dat het Capaciteitsorgaan het beeld bevestigt dat wij al lange tijd hebben; een tekort aan personeel, gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg. Vraag en aanbod zijn niet in balans en juist ook bij beroepen die taken kunnen overnemen van de psychiater. We verwachten dat de extra opleidingsplaatsen een positief effect hebben op de wachttijden.”

Extra opleidingsplaatsen

We zien met name tekorten bij de verpleegkundig specialisten, klinisch psychologen en gz-psychologen. Het tekort zal de komende jaren verder toenemen, omdat er veel personeel uitstroomt en met pensioen gaat. Het aantal mensen dat zorg nodig heeft zal verder stijgen. Als er niets verandert zal de balans steeds verder verstoord worden. Het advies voorziet in een groei van de opleidingscapaciteit voor deze beroepen. En dat is goed. Er zijn voldoende psychiaters, maar het moet weer aantrekkelijker worden om in een instelling te (blijven) werken.

Oplossen krapte

Extra opleidingsplaatsen helpen de krapte op te lossen voor de lange termijn, maar niet voor de korte. Daarvoor zijn andere maatregelen nodig, bijvoorbeeld door de behandelaren meer tijd te geven voor de patiënt en minder aan regeldruk (nu een derde van zijn tijd). Het effect op de wachttijden is op de korte termijn nihil. GGZ Nederland is samen met haar leden continue aan het zoeken naar oplossingen voor de wachttijden voor de korte termijn.