Zoeken

Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant pleiten tal van prominente Nederlanders om meer oog te hebben voor elkaar: want ’Nederland dreigt een niemandsland te worden’. Het initiatief van het manifest komt van het Schakelteam Personen Verward Gedrag. Het is een oproep om elkaar meer de helpende hand te bieden. Voorzitter van GGZ Nederland Jacobine Geel: “Ik wil leven in een land waarin het vanzelf spreekt dat iedereen meedoet en waarin we pal staan voor optimale behandeling en begeleiding bij herstel van psychische aandoeningen. Wat daarvoor nodig is, is dat we onze krachten bundelen, want als we echt oog hebben voor elkaar, kunnen we samen het verschil maken. Daarom steun ik het manifest”.

Voorzitter

Onno Hoes is de afgelopen twee jaar voorzitter geweest van het Schakelteam. Hij concludeert dat de maatschappij is verhard. “De aandacht die we ‘vroeger’ als mensen voor elkaar hadden, is vervangen door instituten en regels die precies weten welke standaardoplossing het beste is. Juist mensen die niet in een standaardhokje passen en hun eigen boontjes niet meer kunnen doppen, hebben die menselijke aandacht nodig. Als we meer echte aandacht voor elkaar hebben, dan zien we sneller dat het met iemand niet goed gaat en kunnen we incidenten voorkomen”, aldus Hoes.

Bijna dagelijks rukken hulpdiensten in Nederland uit om mensen die in een crisis zijn geraakt, te helpen. Het zijn vaak schrijnende maar soms ook gevaarlijke situaties die niet alleen voor de persoon zelf pijnlijk zijn, maar ook de maatschappij raken. Mensen zijn dan de grip op hun leven kwijt. Signalen dat niet het goed gaat, zijn niet gehoord of gezien. Hier kunnen we allemaal wat aan doen. Het Schakelteam hoopt met deze oproep de bewustwording over sociale inclusie te bevorderen: ben je er wel voor een ander? Doet wel iedereen mee?

Jacobine geel vult aan: “Depressies, psychoses, angstaanvallen: psychische aandoeningen grijpen diep in het leven in van iedereen die er mee te maken krijgt en van de mensen om hen heen. Gelukkig zijn veel psychische aandoeningen goed te behandelen en is terugval met de nodige voorzorg vaak te voorkomen. Ik wil leven in een land waarin het vanzelf spreekt dat iedereen meedoet. Wat daarvoor nodig is, is dat we onze krachten bundelen: politieke partijen, landelijke en lokale overheden, maar ook zorgverzekeraars, zorgaanbieders en zorgverleners. Maar het begint bij ons allemaal: inwoners van Nederland. Als we echt oog hebben voor elkaar, kunnen we samen het verschil maken.”

Communicatie

Alle ondertekenaars onderschrijven het manifest op persoonlijke titel. Op de site www.manifestoogvoorelkaar.nl is meer informatie te vinden over hun betrokkenheid. Ook kan men daar de advertentie als poster downloaden. Op Facebook kan iedereen het manifest ‘liken’ en wordt de pagina hopelijk door heel veel mensen gedeeld. Op 27 september a.s. presenteert het Schakelteam haar eindconclusies over wat twee jaar werken aan een goed werkende aanpak in Nederland heeft gebracht. Dit doet zij tijdens een slotcongres in aanwezigheid van de bewindslieden van VWS en JenV en de directie van de VNG.