Zoeken

Per dag plegen er in Nederland vijf mensen zelfmoord. Dat zijn er zo’n 1.850 per jaar. Daarnaast doen 100.000 mensen per jaar een suïcidepoging. Dit zijn nauwelijks te bevatten aantallen. Juist in de huidige corona-tijd zijn de risico’s nog groter. Mensen stappen in eenzaamheid uit het leven. Depressie, verlies van werk, schulden. Niet iedereen past in deze ‘snelle wereld’. Er is een noodzaak om te doorgronden hoe we samen meer suïcides kunnen voorkomen.

Aan de hand van honderden ervaringen en verhalen van directbetrokkenen onderzoeken Julia von Graevenitz en Menno Visser in ‘Doodzonde’ wat er kan worden verbeterd in de hulp aan mensen met een doodswens. Nog niet eerder spraken zo veel betrokkenen en professionals zo open over hun ervaringen, zowel persoonlijk als beroepsmatig. Achter iedere zelfmoord gaat een wereld van groot en radeloos verdriet schuil.

‘De jongste van de twee agenten komt naar buiten met een ID­kaart in zijn handen. Hij zegt tegen ons: ‘We hebben in­derdaad iemand aangetroffen die is overleden. Is dit de man waarvan jullie denken dat hij binnen zou zijn?’ Hij laat ons de ID­kaart zien. ‘Ja,’ zeggen we, ‘dat is hem.’ Roel is dood. Hij heeft toch zelfmoord gepleegd. We kunnen het niet geloven. Gisteren zei hij nog: ‘Ik wil leven, ik wil niet dood.’

Wat kunnen we doen om suïcides te voorkomen?
Hoe maken we zelfmoord bespreekbaar en zorgen we ervoor dat iemand de last van zijn doodswens niet alleen draagt?
Hoe kunnen naasten en professionals daarin beter samenwerken?
En hoe vormen we een maatschappelijk vangnet?

Psychiaters, psychologen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, huisartsen, een wijkagent, een NS-medewerker, een familievertrouwenspersoon, moeders, vaders, dochters en partners vertellen vanuit hun ervaring. Doodzonde biedt erkenning voor de tienduizenden mensen die jaarlijks betrokken zijn bij de hulp aan mensen met suïcidale gedachten. Het geeft inzicht in mogelijke hulp en spoort aan de stilte te doorbreken. Suïcide kan niemand alleen oplossen, dat is altijd iets van samen. Geen mens is een eiland.

‘Doodzonde, Zelfmoord is nooit alleen’ is niet alleen een boek voor hulpverleners en andere professionals, maar voor iedereen die betrokken is bij iemand met suïcidale gedachten.

Vanaf begin september is het boek in de boekwinkels verkrijgbaar. Op 10 september tijdens Wereld Suïcide Preventie Dag zal het boek gedurende een livestream talkshow gelanceerd worden. Aan de hand van inspirerende tafelgasten, film en vooraanstaande keynotesprekers onderzoeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat niemand in eenzaamheid uit het leven stapt.

Bron: www.doodzonde.nl

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113​