Zoeken


Een mentaal veerkrachtige, inclusieve en veilige samenleving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Waar de ggz goed is in de behandeling van psychische aandoeningen en begeleiding bij psychische kwetsbaarheden, zijn maatschappelijke partners dat in de aanpak van problemen op andere levensgebieden, bijvoorbeeld waar het schulden of huisvesting betreft. Ggz-aanbieders willen de samenwerking met maatschappelijke partners verder versterken om zorg en ondersteuning te bieden die op maat én op tijd is, voor iedereen die dat nodig heeft.


Zorg op maat betekent dat de cliënt zich niet druk hoeft te maken over loketten en procedures en dat de zorg is toegesneden op zijn of haar problematiek. Tijdige zorg betekent dat we voor de cliënt beschikbaar zijn zodra dat nodig is. Daar hoort ook de inzet op het voorkomen van psychische aandoeningen bij, omdat voorkomen altijd beter is dan genezen. Daarom zijn preventie en vroege signalering belangrijk. Professionals in de ggz geven die ambitie invulling op de werkvloer, op voorwaarde dat zij weer kunnen doen waarvoor zij zijn opgeleid.

Plannen voor de volgende kabinetsperiode
In aanloop naar de volgende kabinetsperiode heeft de Nederlandse ggz die ambitie uitgewerkt in het paper ‘Geestelijke gezondheidszorg: op maat én op tijd’. In de afgelopen maanden heeft de Nederlandse ggz de plannen besproken met onder meer programmacommissies, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen.

Wat we vragen van politiek en overheid
Om de ambitie om de ggz te verbeteren waar te kunnen maken vragen wij politiek en overheid de juiste randvoorwaarden te scheppen:

 
  1. Orden de zorg opnieuw op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau. Ongeveer 1 op de 5 ggz-cliënten kampt met hardnekkige problemen op meerdere levensgebieden. Het maatschappelijke herstel van deze cliënten vraagt op lokaal niveau om intensieve samenwerking tussen maatschappelijke partners. Faciliteer en stimuleer deze lokale netwerkvorming. Op regionaal niveau hebben ggz-aanbieders voor elke wet en regeling met een andere regio-indeling te maken. Kies een eenduidige regionale indeling voor de zorg. Dat stimuleert samenwerking en vermindert bureaucreatie. Kies een bekostiging die aansluit bij de te realiseren doelen. Op bovenregionaal en landelijk niveau dienen hoogspecialistische centra bekostigd te worden voor hun onderzoeks-, opleidings- en innovatiefunctie. 
  2. Geef ruimte aan de ggz-professionals. Zij moeten weer doen waarvoor zij zijn opgeleid. Geef vertrouwen door slechts zeer beknopte verantwoording te vragen.
  3. Zet grootschalig in op preventie, vroege signalering en leefstijlondersteuning. Dat vermindert de toekomstige zorgvraag en betekent een daling van de (zorg)uitgaven. Doorbreek daartoe de impasse in de financiering van preventie en vroege signalering.
  4. Stel een vernieuwingsagenda op. De maatschappelijke uitdagingen waar de ggz voor staat vragen om breed commitment om een vernieuwing in gang te zetten. Een breed gesteunde agenda brengt samenhang in de vernieuwingen in de lokale samenwerking, de ruimte voor professionals, de forse inzet op preventie en vroege signalering en de opschaling van bewezen e-health.
Lees hier het paper met de plannen om de ggz te verbeteren. Het paper is samengevat in deze infographic.