Wat wij in 2020 verder hebben gerealiseerd
-
Verslaving en gezonde leefstijl
Om de kennis over leefstijl te vergroten, hebben we in 2020 de Dag van de Leefstijl georganiseerd. Daarbij brengen we professionals, cliënten en wetenschappers bij elkaar voor kennisuitwisseling en ontmoeting. Zo helpen we hen leefstijl bespreekbaar te maken in hun organisaties, om de leefstijl van cliënten en medewerkers te verbeteren.
Lees meer -
Mentale gezondheid
Door inbreng van het waardenetwerk Mentale gezondheid bepleit de Initiatiefgroep Preventieakkoord bij de informateur uitbreiding van het huidige Preventieakkoord met een deeltafel Mentale gezondheid en een Alliantienetwerk Mentale Kracht dat de synergie tussen bestaande en nieuwe onderzoekslijnen en interdepartementaal beleid op het vlak van mentale gezondheid bevordert.
Lees meer -
Gezond opgroeien
Kennisdeling en ontmoeting vonden dit jaar geheel online plaats. Daarbij kwam het suïcide-onderzoek onder jongeren aan de orde, evenals StroomOP en het belang van gezinsbehandeling en gezinsgericht (samen)werken van jeugd- én volwassenen-ggz samen met aandacht voor kwetsbaar ouderschap en onveiligheid. In BGZJ-verband organiseerden we een congres over geweldloze jeugdhulp.
Lees meer
-
Zorg en veiligheid
De werkgroep zorg en veiligheidshuizen met professionals vanuit specialistische ggz, forensische zorg en verslavingszorg leverde input voor de landelijke meerjaren agenda van de zorg- en veiligheidshuizen. De samenwerking met de ggz is nu een belangrijk aandachtspunt in deze Landelijke agenda. De werkgroep deelt ook kennis en expertise met elkaar.
Lees meer -
Volwaardig burgerschap
Het waardenetwerk Volwaardig burgerschap heeft bijgedragen aan het positioneren van Zorg in de Actieagenda wonen, in het onderdeel leefbare en vitale wijken. Hiermee wordt regionaal samenwerken tussen wonen, welzijn en zorg een speerpunt. Evenals het voorzien in voldoende woningen voor kwetsbare burgers.
Lees meer -
Internationaal verbinden
Het Waardenetwerk Internationaal Verbinden zet zich in voor het verbinden van leden met internationale initiatieven. Als voorbeeld zijn er meerdere webinars georganiseerd met internationale sprekers uit landen zoals Noorwegen en Zuid-Afrika. Deze webinars zijn goed bezocht, tot 137 deelnemers per keer.
Lees meer
-
Regieteam Mens en werk
Het corona-virus had grote impact op ggz-aanbieders en hun zorgprofessionals. Corona versnelde bijvoorbeeld de noodzaak van thuiswerken. Samen met leden is in een winning team de ‘voorbeeldregeling thuiswerken’ opgesteld. Dit hielp leden bij het goed organiseren van thuiswerken en het op peil houden van de kwaliteit van zorg.
Lees meer -
Regieteam Zorg en financiering
In een landelijk programma, waarin 13 branche- en beroepsverenigingen zijn vertegenwoordigd, met 11 werkgroepen waarin rond de 40 medewerkers van leden van de Nederlandse ggz participeren, is in 3 jaar tijd gekomen tot het zorgprestatiemodel, een nieuwe bekostiging voor de basis-ggz, gespecialiseerde ggz, langdurige ggz en forensische ggz.
Lees meer -
Regieteam Informatiebeleid
De 89 deelnemende ggz-aanbieders in VIPP GGZ hebben grote stappen gezet in de verdere digitalisering van de zorg. De eerste organisaties deelden dossierinformatie met hun patiënten via een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO) en de inzet van e-health kreeg een enorme boost. Ook werd de ggzappwijzer.nl gelanceerd.
Lees meer