Met de groeiende vraag naar zorg stijgt het beroep dat we doen op zorgverleners. De beroepsbevolking groeit nauwelijks. We moeten alles op alles zetten om werknemers te behouden en nieuwe professionals te interesseren voor de ggz. Door het werkplezier te vergroten en door vertrouwen te hebben in de professional. Ook door hen te betrekken bij de koers en prioriteiten van de werkgever en samen nieuwe manieren van werken te ontwikkelen. Een goede, eerlijke beloning is een belangrijk onderdeel van de ervaren waardering en het carrièreperspectief.
Minder bureaucratie, meer werkplezier
Zorgprofessionals willen en verdienen de ruimte om maatwerk te leveren.
- Geef zorgprofessionals vertrouwen. Beperk de registratie- en verantwoordingslasten drastisch. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van het vak en jaagt minder professionals naar het zzp-schap of de zorg uit.
- Breid de opleidingscapaciteit uit en leid toekomstgericht op. In de opleiding moet plaats zijn voor kortdurend en herstelgericht behandelen, de nieuwe netwerkgerichte rol van de zorgprofessional en voor digitale vaardigheden. Maak een leven lang leren mogelijk.
- Acute zorg en avond-, nacht- en weekendzorg is voor het personeel in loondienst in een instelling al lange tijd een te grote werkbelasting. Stimuleer dat ook professionals die werkzaam zijn bij collega-instellingen of niet in loondienst zijn, gaan bijdragen aan het leveren van deze diensten.
- Maak gebruik van nieuwe professionals. De inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz is van grote waarde. Betaal ggz-aanbieders voor de inzet van ervaringsdeskundigen.
Nieuwe zorgconcepten
De coronacrisis heeft de inzet van digitaal contact met de cliënt in een stroomversnelling gebracht. We staan aan het begin van een omwenteling. De toepassing van nieuwe technieken in de behandeling, zoals apps op smartphones, verschillende e-health diensten, en de toepassing van Virtual Reality (VR) en van wearables, maken sneller herstel mogelijk.
- Geef ruimte om te investeren in en te experimenteren met nieuwe technieken, zoals de toepassing van artificiële intelligentie en e-health. Een mooi voorbeeld van de toepassing van digitalisering in de ggz is dat hoogfrequent (digitaal) contact voor bepaalde groepen patiënten een potentieel beter behandeleffect heeft dan traditionele methoden. Ook kan digitalisering helpen het behandel effect te meten. Dit versterkt het evidence-based werken in de ggz.
- Zorgprofessionals moeten leren werken met de nieuwe digitale mogelijkheden. Stel Regionale Samenwerkings Organisaties (RSO's) in staat om digitale zorgconcepten, digitale vaardigheden en digitale gegevensuitwisseling te stimuleren.